Een goede poedercoating moet qua kleurvastigheid, slag- en slijtvastigheid en levensduur aan hoge eisen voldoen. De kwaliteit van de poedercoating is echter afhankelijk van het vooraf maken van de juiste keuzes.

 

Keuze 1: Materiaal afwerken of onbewerkt laten

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat het werkstuk vrij is van scherpe randen en er geen bramen meer aanwezig zijn. Hoe gladder het werkstuk is, des te beter (en makkelijker) het te poedercoaten is. Is het werkstuk niet helemaal glad, zoals vaak het geval bij bijvoorbeeld gietstaal, is de kans op het ontstaan van blaasjes in de poedercoating erg groot.

 

Indien u een kwalitatief hoogwaardige afwerking wilt d.m.v. poedercoaten, is het dus aan te raden het werkstuk goed af te werken en af te vlakken waar mogelijk. Indien u niet in de mogelijkheid bent om dit zelf te doen, kunt u dit ook aan ons vragen.

 

Keuze 2: Bepaal de toepassing

Afhankelijk van de toepassing kan de poedercoating aangepast worden. Zo maakt het uit of het werkstuk binnen of buiten komt te staan. Daarnaast is ook de lokale omgeving van invloed op de keuze voor de juiste poedercoating.

 

Poedercoaten voor binnen:

Poedercoating van een laag volstaat wanneer het werkstuk binnen staat of gebruikt zal gaan worden.

Poedercoaten voor buiten:

In een groot deel van de gevallen volstaat ook hier een één-laagscoating. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de ondergrond van aluminium of verzinkt staal gechromateerd is.

Poedercoaten voor extreme condities:

Komt het werkstuk in een omgeving terecht waar de condities iets extremer zijn, bijvoorbeeld in een extreem vochtige of vuile omgeving. In deze gevallen is het vaak benodigd de coating aan te passen aan de omgeving. Hiervoor wordt dan ook een poedercoating toegepast met een zo dicht mogelijke laag, zodat en extreem vlakke en gladde ondergrond ontstaat. De poedercoating die hiervoor gebruikt wordt bestaat over het algemeen uit een eerste laag epoxy en een tweede laag van polyester. Om de levensduur zo lang mogelijk te houden bij een dergelijke coating (en omgeving) blijft het belangrijk dat de coating geregeld schoon wordt gemaakt.

 

Meer weten over poedercoaten?

Wilt u meer weten over poedercoaten; bijvoorbeeld over de vraag welke mogelijkheden poedercoaten heeft? Bel ons op 0299 647 291, doe een offerteaanvraag of stel uw vraag via ons contactformulier.