Poedercoaten is al bijna 70 jaar oud. Aan het eind van de 40’er jaren van de vorige eeuw ontwikkelde Dr. E. Gemmer het zogenaamde wervelbedproces voor het verwerken van thermo-hardende poedercoatings. Het octrooi voor dit werkproces registreerde hij enkele jaren later, in mei 1953.

 

Tot het jaar 1965 werd poedercoaten enkel gebruikt voor functionele toepassingen, waarbij een laagdikte van 150 tot 500 µm gehanteerd werd. Het gebruikte poeder was voornamelijk nylon 11, CAB, polyethyleen, (gechloreerde) polyester en thermo-hardende epoxy’s. Het poedercoatingsproces uit deze tijd deed voornamelijk dienst voor het verwerken van bootaccessoires, metalen meubels en vaatwasser/wasmachine manden. In de begin jaren 60 ontwikkelde Bosch uiteindelijk een epoxy hars dat een isolerende werking had.

 

Het nadeel van het poedercoatingsproces van deze tijd, is dat het enkel poedercoatings met hoge dikte kan maken. Vandaar dat er wereldwijd ook gekeken is naar andere werkprocessen om de dikte van de poedercoating omlaag te kunnen brengen. Men vindt de oplossing in elektrostatisch poedercoaten, wat zijn oorsprong vindt in Amerika.

 

Vier types thermo-hardende harsen

Eind jaren 60 en begin jaren 70 worden de vier basistypes thermo-hardende harsen ontwikkeld. Deze worden momenteel nog steeds gebruikt en zijn de epoxy, polyester , epoxy-polyester hybride en polyurethaan harsen. In deze jaren neemt het poedercoaten een enorme vlucht. Dat is vooral terug te zien in het aantal bedrijven dat poedercoating aanbiedt. In Duitsland stijgt het aantal bedrijven tussen 1966 en 1970 van 4 naar 51.

 

Groei van mogelijkheden

Hoewel het elektrostatisch poedercoaten al ontwikkeld is in de jaren 60, wordt het tien jaar later pas écht veelvuldig gebruikt. Het poedercoaten is in de opvolgende jaren een relatief duur proces doordat spuitapparatuur duur was. Daarnaast bood het proces een beperkte keuze van kleuren en glans, waardoor andere methoden nogal eens de voorkeur kregen.

 

Naarmate de techniek vordert, worden de mogelijkheden van poedercoaten groter, de laagdiktes kleiner en het proces goedkoper. Door de doorontwikkeling van het proces krijgt poedercoaten inmiddels steeds vaker de voorkeur boven andere methoden als bijvoorbeeld natlakken.

 

Vandaag de dag wordt er steeds minder handmatig gespoten. Automatische poedercoatstraten zijn sneller, nauwkeuriger en nemen een hoop werk uit handen. Voor het poedercoaten van grote objecten is het echter nog steeds benodigd om handmatig te poedercoaten.

 

Om een zo breed mogelijk pakket aan diensten, met betrekking tot poedercoaten, aan te bieden, heeft Gijsen Poedercoating zowel een automatische poedercoatstraat als een tweetal hallen waarin producten handmatig voorzien worden van een poedercoating.

 

Specialist in poedercoaten

Gijsen Poedercoating is de absolute specialist op het gebied van poedercoaten. Heeft u vragen of wilt u advies of poedercoaten voor uw producten geschikt is? Bel ons op 0299 64 72 91 of maak gebruik van ons contactformulier.