Om de levensduur van een poedercoatlaag te verhogen, is regelmatig reinigen van groot belang. Het periodiek verwijderen van vuil is belangrijk om de poedercoating niet te laten lijden onder de invloeden van buitenaf.

 

Op welke manier en met welke frequentie het werkstuk gereinigd wordt hangt af van de omgeving waarin het zich bevindt. Zo hoeft een werkstuk wat zich binnen bevindt minder vaak (en op een andere manier) schoongemaakt te worden dan objecten die zich buiten bevinden.

 

Belangrijkste punt om niet te vergeten is de poedercoating goed af te spoelen met water na het schoonmaken.

 

Frequentie reinigen werkstuk met poedercoating

Bevindt het te reinigen werkstuk zich in een uiterst vochtige omgeving, bijvoorbeeld aan de kust? Of in een industrieel gebied met relatief verontreinigde lucht? Dan is het belangrijk de poedercoating regelmatig te reinigen. Deze invloeden zijn namelijk sterk van invloed op de corrossiewerende eigenschappen van een poedercoating.

 

Voor het reinigen van een gepoedercoat werkstuk zijn de volgende vier situaties te onderscheiden. Elke situatie heeft zijn eigen reinigingsbehoefte:

  • Normale omstandigheden, wel regen
  • Industriegebied of zeeklimaat
  • Niet beregende delen
  • Niet beregend én zee of industrie in nabije omgeving

 

In het geval van normale omstandigheden is het aan te raden het werkstuk met poedercoating zo’n 2x per jaar schoon te maken. In de andere gevallen is het aan te raden de poedercoating minimaal 4x per jaar te reinigen.

 

Methode van reinigen poedercoating

Voor het reinigen van de poedercoating is het gebruik van schuurpapier, staalwol of -borstels en schuursponsjes strikt af te raden. Dit laat krassen achter op de coating, waardoor deze sneller aangetast zal worden door invloeden van buitenaf. Het werkstuk zal zodoende sneller roesten.

 

Het gebruik van reinigingsmiddelen is toegestaan, mits de pH waarde tussen de 5 en 8 is. Alkalische schoonmaakmiddelen (ammonia of soda) is dus strikt af te raden, evenals het gebruik van zure producten als zoutzuur of schoonmaak producten die fosforzuurhoudend zijn.

 

In het geval van sterke verontreiniging kan een polijstende cleaner gebruikt worden. Er dient echter wel spaarzaam gebruik van gemaakt te worden, aangezien er mogelijke schade kan ontstaan door de schurende werking.

 

Is het gewenst een glanzende laag achter te laten na het schoonmaken van de poedercoating, kan een wax/was product gebruikt worden. Bijkomend voordeel is dat het werkstuk beter vuil- en waterafstotend wordt.

 

Meer weten over poedercoaten?

Wilt u meer weten over poedercoaten; bijvoorbeeld over de vraag welke mogelijkheden poedercoaten heeft? Bel ons op 0299 647 291, doe een offerteaanvraag of stel uw vraag via ons contactformulier